Naast de klassiekers radio en TV, zijn er in onze samenleving tientallen voorbeelden aan te halen van toepassingen van de elektronica en de communicatietechnologie. Jouw computer zit vol elektronische schakelingen, moderne auto’s zitten vol elektronische snufjes, de GSM zorgt ervoor dat je overal bereikbaar bent, met de afstandsbediening schakel je toestellen aan en uit, moderne navigatiesystemen maken scheepvaart, lucht- en ruimtevaart veilig, draadloze communicatie maakt een wirwar aan draden overbodig en machines worden elektronisch gestuurd. Dit alles kan door het goed doordachte ontwerp van elektronische schakelingen en de doorgedreven miniaturisatie ervan, terwijl de uitwisseling van informatie tussen de verschillende systemen een gevolg is van verbeterde communicatietechnieken.

Voor wie?

Koester jij een passie voor elektronica? Kies dan voor één van de drie afstudeerrichtingen van de master elektronica-ICT.

De uitwisseling van informatie tussen systemen en de behandeling ervan, komen aan bod in de afstudeerrichting Informatie en Communicatietechnieken (ICT).

In Elektronica (voorheen: Ontwerptechnieken) beklemtonen we het ontwerp, de analyse en de synthese van elektronische schakelingen en systemen.

Of word jij die polyvalente IT-manager, die verstand heeft van zowel netwerken als e-business? Studeer dan Multimedia en Informatietechnologie (MIT). Multimedia en Informatietechnologie is bijzonder geschikt voor studenten die reeds een opleiding computertechnologie hebben gevolgd, zoals de professionele bachelor Multimedia en Communicatietechnologie, Toegepaste Informatica, enz. en die via een brug- of schakelprogramma een master willen behalen.

De opleiding? (Zie ook onder toekomstige student: PIH-ingenieur / master)

Deze academische opleiding omvat vier studiejaren en is opgebouwd uit drie bachelorsjaren gevolgd door één mastersjaar.

De eerste vier semesters in de bachelor zijn voor alle elektronicastudenten hetzelfde. In het vijfde semester maak je de keuze tussen de afstudeerrichtingen ontwerptechnieken en Informatie- Communicatietechnologie (met opties ICT en MIT).

Na het zesde semester stroom je dan door naar master elektronica-ICT, afstudeerrichting ontwerptechnieken, afstudeerrichting Informatie- en communicatietechnologie of multimedia en informatietechnologie.
Praktische oefeningen vormen een belangrijk onderdeel in de opleiding. Je leert zelfstandig of in team zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labsessies.