Elektrische energie wordt in elektrische centrales opgewekt en via transformatoren, hoogspannings-, middenspannings- en laagspanningslijnen verdeeld over heel het land. Dit alles wordt optimaal beveiligd om ongevallen te vermijden.

Thuis gebruik je die elektriciteit voor allerhande toepassingen, zoals verwarming, verlichting, huishoudapparaten, enz… en in fabrieken wordt elektriciteit gebruikt om machines aan te drijven, die veelal geautomatiseerd zijn en die een verfijnd samenspel vormen tussen mechanische en elektrische technologie.

Voor wie?

Gaat je interesse uit naar de productie, het transport en management van elektrische energie of sta je open voor alternatieve energievormen in een tijdperk van energieschaarste? Dan zal master elektrotechniek jouw nieuwsgierigheid bevredigen.

Wil je meer weten over het ontwerp en de analyse van geautomatiseerde machines, over de in real-time sturing van machines door een PC of via het internet, over productieautomatisering en procesbeheersing? Dan is master automatisering voor jou een aanrader.

De opleiding? (Zie ook onder toekomstige student: PIH-ingenieur / master)

Deze academische opleiding omvat vier studiejaren en is opgebouwd uit drie bachelorsjaren gevolgd door één mastersjaar.

De eerste vier semesters in de bachelor zijn voor de opleidingen elektrotechniek/automatisering en elektromechanica hetzelfde. Bij het begin van het vijfde semester maak je de keuze tussen de bachelorafstudeerrichtingen elektrotechniek/automatisering en elektromechanica.

Na het zesde semester stroom je vanuit de bachelorafstudeerrichting elektrotechniek/automatisering rechtstreeks door naar de master elektrotechniek. In deze laatste zijn er twee afstudeerrichtingen, nl. elektrotechniek en automatisering.

Praktische oefeningen vormen een belangrijk onderdeel in de opleiding. Je leert zelfstandig of in team zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labsessies.