Iedereen gebruikt dagelijks allerlei producten. Vele daarvan bestonden tien jaar geleden nog niet of zagen er toen totaal anders uit. Het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande producten is voor bedrijven van levensbelang. Dit is het actieterrein van de master (ingenieur) industrieel ontwerpen. De interactieve LCD TV, een koelkast die je boodschappenlijstje bijhoudt, sfeerverlichting die verandert volgens jouw emoties, de ligfiets met GPS, …: al deze ideeën kan jij realiseren, met zin voor creativiteit, design en techniek. Jij maakt er industriële producten van die een commercieel succes worden, betrouwbaar zijn en technologisch vernieuwend. Jij bouwt werkende prototypes om te toetsen of jouw ontwerp aan alle vooropgestelde criteria voldoet. Als master Industrieel Ontwerpen ben je een “architect van producten”. Je verbetert het bestaande, past het aan naar nieuwe trends, of je verrast de wereld met je ingenieuze creativiteit. Jouw kijk op de toekomst vertaalt zich in een passie voor design, toegepaste ontwerpmethodologie en de durf om te veranderen.

De opleiding? (Zie ook onder toekomstige student: PIH-ingenieur / master)

Deze academische opleiding omvat vier studiejaren en is opgebouwd uit drie bachelorsjaren gevolgd door één mastersjaar.
Omdat bachelor-master industrieel ontwerpen een ingenieursopleiding is, wordt in de eerste drie semesters een solide basis gelegd met een aantal technisch wetenschappelijke vakken. Vanaf het eerste semester wordt ook reeds aandacht besteed aan typische ontwerpvakken en deze nemen vanaf het vierde semester stelselmatig toe in aantal. Het mastersjaar is volledig aan ontwerpen gewijd.
Praktische oefeningen en projecten vormen een belangrijk onderdeel in de opleiding. Jouw technische en ontwerpvaardigheden worden aangescherpt door eigenhandig te experimenteren in onze werkplaatsen en je leert zelfstandig of in team werken aan een ontwerp.