Multimedia en communicatietechnologie, kortweg MCT, staat voor drie belangrijke sleutelwoorden. Multimedia heeft in alle opzichten onze wereld definitief veranderd. Videoclips of reclamespots zitten vol nagelnieuwe visuele effecten. Nieuwe interactieve musea bekoren talrijke bezoekers. Als eigenaar kan je nu reeds digitaal in jouw toekomstige huis rondwandelen. Multimedia beslaat dan ook een heel groot domein: naast de stilstaande beelden (digitale foto’s, internet), bewegende beelden (video, animaties) en geluid (achtergrondmuziek, geluidseffecten) is het vooral de kunst om deze media in een nieuw samenhangend attractief geheel te combineren. En hierbij is de enige belemmering jouw eigen creativiteit…

Communicatie is het voornaamste fundament waarop onze maatschappij rust. Via het internet kan je zowel informatie als functionaliteit op een gebruiksvriendelijke manier wereldwijd beschikbaar stellen. Zo kan je jouw cinematicket of vliegtuigticket on line boeken, het concert van jouw favoriete groep on line bijwonen en waarom niet via een eigen programma jouw muziekcollectie beheren…? De meest actuele technologische evoluties op dit domein openen nog steeds nieuwe, ongekende mogelijkheden en laten zo niemand meer ongemoeid.

Tenslotte hebben we Technologie. Hierbij focussen we aanvankelijk vooral op één of meerdere PC’s in een netwerk. Naast het eigenhandig samenstellen en configureren van jouw pc, wil je deze uiteraard kunnen connecteren met andere pc’s. Al snel wordt zo’n klein netwerkje naar een computerpark uitgebreid waar jij als netwerkbeheerder talrijke problemen kan oplossen. Maar het hoeft hier zeker niet bij te blijven. Wat dacht je ervan om domotica in jouw huis via jouw pc op afstand actief te benutten, automatisch aan stockbeheer te doen of zelfs grote industriële processen op afstand te kunnen bewaken?

Voor wie?
MCT is dan ook de opleiding voor dynamische mensen die een uitgesproken interesse hebben om op een veelzijdige manier informatica en technologie creatief te combineren in functie van een gebruiker. Kriebelt het wanneer je een perfecte digitale foto neemt, deze kan bijwerken en bij al jouw andere foto’s in een database stockeren? Of als je een vriend met pc-problemen helpt wanneer hij opnieuw off line blijkt? Heb je geen schrik om jouw pc open te gooien? Heb je ook die drive voor multimedia en communicatie te pakken? Dan moeten wij zeker verder praten…

Hoe ziet de opleiding eruit?
Deze professionele bachelorsopleiding omvat drie studiejaren. De eerste vier semesters zijn voor iedereen gemeenschappelijk en baseren zich op volgende pijlers: multimedia, office automation, webtechnologie en PC-technologie én netwerken. Hiernaast komen nog ondersteunende modules aan bod zoals problem solving (de nieuwe wiskunde) en programmeren.

Vanaf het vijfde semester kan je je verder gaan specialiseren in één van volgende domeinen: multimedia, webtechnologie, netwerken, professionele software-oplossingen, industriële gegevensverwerking of MCT Algemeen. In deze keuzetrajecten wordt jouw kennis in het gekozen vakgebied verder uitgediept en komen de finesses aan bod. Het laatste keuzetraject, MCT Algemeen, werd opgericht voor mensen die willen gaan voor het totaalpakket. Je kan in dit pakket ook een module kiezen die voorbereidt op de mastersopleiding Elektronica-ICT, afstudeerrichting multimedia en informatietechnologie (MIT) in ons departement. Ook de afstudeerrichting informatie- en commu nicatietechnologie (ICT) is bijzonder geschikt voor prof. bachelors MCT. Via een aangepast schakelprogramma kan jij een mastertitel (industrieel ingenieur) behalen.

In het laatste semester ga je twaalf weken op stage in een bedrijf. Hierbij maak je niet alleen kennis met je toekomstige beroepscontext, maar werk je ook samen met mensen uit het werkveld een concreet project uit.